Lämna sidan

Vad kan soc hjälpa till med?

""

Vem kan få hjälp av soc?

Om du eller någon du känner mår dåligt och inte får hjälp hemma, kan du kontakta Infobubbla soc.

Det kan handla om att

  • dina föräldrar har svårt att ta hand om dig. Till exempel för att de själva mår dåligt, bråkar mycket, dricker eller tar droger. 
  • du gör saker som inte är bra för dig själv eller andra, till exempel skär dig, skolkar från skolan eller ofta blir arg och slåss.
  • du gör saker som är olagliga.
  • du upplever att du alltid har strängare regler än alla andra, inte får bli kär i vem du vill, att du blir pressad att göra saker mot din vilja, eller känner dig hotad av din familj.

Men det kan också handla om andra saker.

""

Vilken hjälp kan man få?

Det vanligaste är att familjen får prata med någon på soc. Hen lyssnar och ger råd om vad som behöver förändras för att familjen ska må bra och att det ska fungera bättre hemma.

""

Ibland kan föräldrar behöva hjälp för att alla i familjen ska må bättre. De kan till exempel behöva få hjälp att sluta dricka alkohol eller få pengarna att räcka. Om det är mycket bråk hemma kan de behöva hjälp med det.

""

Barnet kan också behöva hjälp för att må bättre eller sluta göra saker som är farliga eller olagliga. Det kan till exempel vara att få samtalsstöd på soc, att få en Infobubbla kontaktperson eller få hjälp så att skolan fungerar.

För vissa barn blir det bättre om de får bo någon annanstans än hemma en tid. Det kallas att man är placerad.

Medan barnet är placerat behöver föräldrarna få stöd så att de fungerar bättre och barnet kan flytta hem igen.

Pratbubbla med texten: Om du är i fara och behöver hjälp ska du ringa polisen på telefonnummer 112!

Ska jag ta kontakt med soc?

Om du är osäker på om du behöver kontakta soc kan du börja med att prata med någon vuxen du litar på. Eller så kan du ringa Infobubbla BRIS på 116 111.

""

Du kan också prata med någon vuxen i skolan eller på ungdomsmottagningen. Men då är det bra att veta att om du är under 18 år måste de Infobubbla anmäla till soc om de misstänker att du inte har det bra. Det står i lagen.

""

Du kan alltid kontakta soc för att ställa frågor eller be om råd. I början behöver du Infobubbla inte berätta vem du är.

Om du eller din familj gör en Infobubbla ansökan om hjälp hos soc måste de starta en utredning.

""

Du kan själv ta kontakt med soc. Du kan också ta kontakt tillsammans med dina föräldrar.

Det är inte alltid lätt att hitta kontaktuppgifter till soc. Om du vet vilken kommun du bor i kan du ringa till kommunens växel. Be att få bli kopplad till socialtjänstens mottagning för barn och unga. Du kan också söka efter kontaktinformation till socialtjänsten på kommunens hemsida. Eller så kan du be någon vuxen du litar på om hjälp.

""

Kontaktar soc föräldrarna?

Om du är under 18 år behöver soc i vanliga fall tala om för dina Infobubbla vårdnadshavare att ni har kontakt och vad ni har pratat om.

Det är viktigt att du berättar för soc om du är rädd för vad som händer om de pratar med dina föräldrar. Om det är riktigt allvarligt har soc möjlighet att skydda dig utan att berätta för dina föräldrar var du är.

""

Är du över 18 år får dina föräldrar inte reda på att du är i kontakt med soc och vad ni pratar om, om inte du godkänner det.