Soc och socialnämnden – vem bestämmer vad?

Den del av kommunen som ansvarar för att ge stöd och hjälp till barn och unga som inte har det bra är socialtjänsten, eller soc som de ofta kallas. Hos soc jobbar bland annat socialsekreterare. Deras uppgift är att tillsammans med dig och din familj försöka göra din situation bättre.

Soc bestämmer om du och din familj kan få stöd eller hjälp av dem och vilken hjälp ni i så fall ska få.

Socialnämnden

De som bestämmer över soc är socialnämnden i kommunen. Socialnämnden ger soc ansvar att arbeta med att stötta och hjälpa människor som behöver det och bestämmer bland annat hur mycket pengar soc ska kunna använda för att stötta och hjälpa dem som behöver stöd. I socialnämnden sitter politiker från partier som har valts av dem som bor i kommunen.

Socialnämnden bestämmer om omedelbart omhändertagande

En del saker bestämmer socialnämnden om själva. Till exempel om du som är barn eller ung är i en akut situation och måste få hjälp direkt. Då kan de bestämma om något som kallas för ”omedelbart omhändertagande” – att du måste flytta hemifrån direkt.

Vem bestämmer vad?

Socialnämnden bestämmer om ett barn behöver få hjälp direkt - om ett "omedelbart omhändertagande" - när ett barn behöver flytta från sin familj på en gång. De är också "chefer" över soc.

Soc bestämmer om du eller din familj ska få hjälp och stöd och vilken hjälp ni i så fall ska få.