Vem bestämmer var jag ska bo?

Soc utreder alltid vilket stöd och vilken hjälp du ska få innan de bestämmer något. Därför ska de prata med både dig och dina föräldrar för att höra vad ni tycker och vill. Du ska ha möjlighet att berätta hur du vill ha det, och soc ska lyssna på det du säger. Men, även om de lyssnar på dig så betyder det inte alltid att du får som du vill.

När soc kommer fram till att du behöver flytta från din familj ska de ta hänsyn till vad som är bäst för dig. De börjar alltid med att ta reda på och tänka igenom om du kan bo hos en släkting eller någon annan som känner din familj bra. Men, det gör de bara om de tror att det är bäst för dig att bo hos släkt eller vänner. Även om du kanske tycker att det bästa vore att flytta hem till en släkting kan soc bestämma något annat. Det soc bestämmer ska vara det som är bäst för dig på lång sikt, även om du själv skulle vilja någonting annat just nu. Det kallas ibland för "Barnets bästa”.

Det kanske inte funkar att flytta till en släkting om det till exempel är bråkigt mellan familjerna. Samma sak om du har varit utsatt för hedersrelaterat våld, då är det kanske inte heller bra att du flyttar till en släkting. Istället kan det vara bättre att du bor hos någon som inte känner er.

Målet är att du ska ha det bra

När soc placerar dig ska de lyssna på vad du vill och önskar. Målet för soc är att du ska flytta någonstans där du har det bra.