Familjehem

Den vanligaste lösningen om ett barn inte kan bo kvar hemma är att få flytta till ett familjehem. Precis som det låter är ett familjehem hemma hos en familj, med en eller flera vuxna med eller utan barn.

Soc ska se till att du kommer till ett familjehem där du kan känna dig trygg och säker. De ska ta hänsyn till vad som är bäst för dig.

Familjehemmet ska ta hand om dig. De ska bland annat hjälpa dig med läxorna och se till att du får gå till läkaren och tandläkaren när du behöver det.

Familjehemmet ska respektera dig och dina värderingar, till exempel din religion. Du kan själv föreslå för din socialsekreterare om det är någon särskild familj du skulle vilja bo i. Soc ska lyssna på dig och på varför du vill bo där, men kan ändå föreslå att du flyttar till en annan familj.

Förr kallades familjehem ibland för fosterhem eller fosterfamilj.

Familjehem kan kallas olika saker beroende på vilka som bor där:

  • Släktinghem - här bor du, precis som det låter, tillsammans med dina släktingar. Kanske hemma hos mormor och morfar, ett storasyskon eller fasters familj.
     
  • Nätverkshem - här bor du tillsammans med människor du känner sedan tidigare, kanske i en kompis familj eller hemma hos vänner till dina föräldrar.
     
  • Familjehem - om du inte känner dem du ska bo hos eller om de inte är släkt med dig kallas det för familjehem.