När föräldrar ska skilja sig eller separera

Varje år är ungefär 50 000 barn och unga i Sverige med om att föräldrarna separerar eller skiljer sig.

Även om dina föräldrar bestämmer sig för att separera har du rätt att vara tillsammans med båda dina föräldrar, om det är det bästa för dig. Dina föräldrar ska se till att det blir så bra som möjligt för dig efter skilsmässan eller separationen. Om dina föräldrar inte kan samarbeta kan de ta hjälp av soc för att hitta lösningar som är bra för dig.

Det är viktigt att veta att det aldrig är ditt fel att dina föräldrar flyttar isär. Det är de vuxna som bestämmer att de inte längre vill vara tillsammans.

Dina föräldrar måste komma överens om flera saker när de separerar. Till exempel hos vem du ska bo och hur ofta du ska träffa den andra föräldern. Ibland har föräldrar lätt att komma överens, ibland inte. Du har rätt att säga vad du tycker och hur du vill ha det när dina föräldrar separerar. Men det betyder inte alltid att det blir som du vill. Det är vad som är bäst för dig som ska vara avgörande. Du har också rätt att få svar på de frågor du kan ha kring skilsmässan eller separationen.

Om du mår dåligt är det bra om du berättar det för dina föräldrar. Men, om du känner att det är svårt att berätta för dem kan du prata med till exempel din skolkurator, lärare eller någon annan vuxen som du litar på.

När man pratar om skilsmässor och separationer kommer orden vårdnadshavare, vårdnad, boende och umgänge upp. Vad betyder de orden?