När pengarna inte räcker

Du har rätt att växa upp under trygga förhållanden och dina föräldrar (vårdnadshavare) har ansvar för att se till att du får det du behöver. Ibland kan det vara svårt för föräldrar att betala hyra och få pengarna att räcka till mat och andra nödvändiga saker.

Du är inte ensam!

Ungefär 1 barn av 10, alltså var tionde barn, lever i familjer med låg inkomst i Sverige. I familjer med låg inkomst kan det vara svårare för föräldrarna att betala räkningar. Det kanske inte finns pengar kvar innan nästa lön kommer eller så kan föräldrarna ha skulder som de inte klarar av att betala. Det kan vara svårt att köpa sådant som andra familjer har.

Om din familj har ont om pengar kan det bero på många olika saker. I en familj kan det handla om att föräldrarna är arbetslösa eller sjuka och inte kan jobba. I en annan familj kan pengarna gå till missbruk eller skulder.

Om din familj har svårt att få pengarna att räcka till det allra viktigaste kan dina föräldrar kontakta soc för att höra om de kan få stöd och hjälp. Vilken hjälp ni kan få beror på orsaken till att dina föräldrar inte får pengarna att räcka till.

Inkomst?

Inkomst är den summa pengar som en familj har varje månad. Det kan vara till exempel lön, barnbidrag eller arbetslöshetsersättning

Ekonomiskt bistånd

Om vad dina föräldrar kan få för stöd och hjälp när ni har dåligt med pengar.

Att sakna pengar

Ung kille om hur det kan vara att växa upp i en familj utan pengar.